Charakteristika jednotlivých částí ubytovacích zařízení a požadavky na jejich vybavenost

Vstupní prostory do ubytovacího zařízení zpravidla tvoří hotelová hala s recepcí nebo přijímací kancelář.

Hotelová hala navazuje na vchod do hotelu a zajišťuje první kontakt s hostem. V hotelové hale je umístěna recepce, případně jiné prostory na poskytování dalších služeb. V hotelové hale nebo v její blízkosti jsou umístěny osobní výtahy, případně i nákladní výtahy sloužící na přepravu hostů a jejich zavazadel.

Recepce nebo přijímací kancelář je prostor určený k přijímání hostů a vyřizování agendy s hosty. Zpravidla zajišťuje služby a poskytuje informace pro ubytované hosty.

Ubytovací objekt je samostatná stavebně oddělená uzamykatelná část ubytovacího zařízení nebo samostatný hotel, chata, srub, bungalov nebo prázdninový dům. V topném období jsou objekty vytápěny.

Ubytovací část je část ubytovacího zařízení zahrnující pokoje hostů, vstupní prostory sloužící pro přijímání a vyřizování hostů, zejména hotelová hala, recepce a horizontální a vertikální komunikace pro hosty.

Pokoj nebo kajuta hosta je uzamykatelný a větratelný ubytovací prostor, jehož obytná část je osvětlena denním světlem a v topném období se vytápí. Pokoj nebo kajuta hosta zahrnuje obytnou plochu pokoje, případně předsíň a hygienické zařízení.

Apartmán je soubor dvou nebo více místností pro ubytování hostů. Jedna z těchto místností splňuje podmínky obýváku. Součástí apartmánu je hygienické zařízení. Apartmán v případě apartmánového domu je vybaven kuchyňkou nebo kuchyňským koutem a lze ho nazvat i apartmánovým bytem.

Studio je pokoj, jejíž součástí je kuchyňský kout a hygienické zařízení.

Pohostinské odbytové středisko je samostatná organizační část ubytovacího zařízení, která zajišťuje stravování, občerstvení, případně společenskou a zábavnou činnost.

Restaurace je pohostinské odbytové středisko zajišťující především celodenní stravování hostů zahrnující snídaně, oběd a večeři.

Společenské prostory jsou:
a) salony, ve kterých se zpravidla pořádají různé společenské akce,
b) klubové prostory a místnosti vyčleněné na společenské hry, které zpravidla slouží pro společenské vyžití a trávení volného času, jako je zejména kasino, herny, kluby, knihovna nebo čítárna.

Kempingová jednotka je vyhrazený plošný útvar v kempu na individuální umístění stanových jednotek, kterými jsou zejména stan a odpovídající dopravní prostředek, dále karavaningových souprav, kterými jsou zejména obytný přívěs a jeho tažné vozidlo, a obytných automobilů.

Kempingová parcela je vyhrazený plošný útvar v kempu na individuální umístění mobilního domu nebo jiné mobilní ubytovací buňky, zejména maringotky s příslušenstvím, bez pevných stavebních instalací a s parkovacím místem dopravního prostředku ubytovaných hostů.